Teràpia de contes

Perquè hem creat la Teràpia de Contes?

La Teràpia de Contes neix per donar resposta a les necessitats emocionals dels infants en un context de creixent malestar a causa de la situació actual.

La salut emocional d’infants i adolescents ha estat la gran oblidada i volem oferir un recurs amable i creatiu per alliberar estats de bloqueig emocional.

Hem desenvolupat una metodologia per compensar els impactes emocionals a través de la teràpia de contes. Els beneficis terapèutics dels contes ja és un fenomen conegut i estudiat i és una eina molt útil ja que a través de les històries de personatges màgics els infants es poden sentir interpel·lats i alliberats. És molt important treballar les metàfores perquè obren les portes de l’inconscient i la vida.

Com hem creat la nostra metodologia?

La nostra metodologia neix de la suma de les experiències dels nostres dos projectes The Tipi Experience i Regalacontes.

D’una banda The Tipi Experience és un espectacle íntim per a grups de 6/8 persones i sensorial que realitzem en un tipi de més de 4 metres i on després del confinament ens ha portat a viure una experiència molt intensa on infants i adults han trobat un espai d’escolta on expressar les seves emocions. Hem vist com són molt necessaris aquests espais artístics que ens porten a altres realitats per obrir el nostre cor. Hem aprés l’art de l’escolta i l’acompanyament des del personatge teatral. Aquest espectacle l’hem ofert també de manera online i hem creat un escenari i un personatge per poder treballar les emocions en versió digital.

D’altra banda gràcies al nostre projecte Regalacontes, des del confinament hem narrat gairebé un centenar de contes personalitzats per telèfon i hem vist l’impacte emocional de les persones que ho rebien i ho regalaven.

Gràcies a l’experiència d’aquests dos projectes i al nostre bagatge artístic, literari i de creixement personal a través de les arts hem desenvolupat una nova eina que ja hem testat amb resultats molt bonics.

Què és la Teràpia de Contes?

La Teràpia de Contes és una metodologia que busca alliberar estats de bloqueig emocional en els infants amb les eines que ens ofereixen el teatre, els contes, l’escolta i la narració oral en un espai màgic, agradable i cuidat. 

Com funciona la Teràpia de contes?         

Versió per a famílies (online o presencial)

Sessions de treball online o presencials on construïm un espai màgic, íntim i teatralitzat on farem una selecció de contes personalitzada pel tema a tractar amb un personatge que us acompanya en el camí i us ajuda a transitar les emocions a través del o la protagonista del conte.

Inclou:

  • Una reunió personalitzada online amb les mares i/o els pares on expliquem el funcionament de la sessió i on demanem unes informacions sobre la problemàtica de l’infant per tal de redactar el conte personalitzat.
  • Redacció de conte personalitzat i selecció de dos contes sobre la problemàtica a tractar
  • En la versió online: Vídeo personalitzat amb el personatge teatral on explicarà que te moltes ganes de visitar-los per explicar uns contes i on demana que creïn un espai especial i íntim i descriu la manera com han de fer-ho.
  • En la versió presencial: Creació d’un espai màgic amb teles
  • Sessió teatralitzada on un personatge explicarà en aquest espai íntim els 3 contes i crearà l’espai adequat perquè l’infant es pugui expressar si així ho necessita.

A la reunió inicial es determinarà la possibilitat de fer 1 sessió, 3 sessions o un procés més llarg de 3 mesos.

Versió grupal (online o presencial)

A escoles, centres socials, casals d’estiu, centres cívics, etc.

En les sessions grupals es treballaran temàtiques concretes i es farà una sessió de contes sensorials sobre la temàtica en qüestió. Un dels contes es pot fer personalitzat amb la problemàtica general del centre.

Pot ser una única sessió o un procés més llarg.

A qui va dirigit

Famílies amb infants amb bloquejos emocionals, escoles, biblioteques, ong’s, institucions privades, assumptes socials, organismes públics, etc.

Temes a tractar

Apatia, hiperactivitat, tristesa, bullying, baixa autoestima, ansietat, insomni, depressió, rabietes, insomni, processos de dol.

Desplaçat dalt de tot